Egészséghét a koliban

  • 0

Egészséghét a koliban

Category : Galéria

2025. január 13-án Egészséghét címmel összetett programsorozat kezdődött a Bocskai Általános Iskola Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumában, melyen a kollégium valamennyi tanulója részt vett. A program szervezője Szabóné Girus Panna kollégiumi nevelőtanár volt.

A projekthét célja a kollégisták egészségfejlesztése, az egészséges életvitelhez kapcsolódó tudás bővítése, a hibásan rögzült életmódbeli minták kijavítása volt. Mindezt oly módon, hogy

összekapcsolta a kollégium egészségtudatos nevelésének foglalkozásait a három szakkör munkájával, valamint kiváló alkalom volt a közösségépítésre is.

Hétfőn Dézsi Ágnes Zsófia, a helyi Vöröskereszt vezetője a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Kedden Szabóné Girus Panna tanárnő előadás tartott az egészséges életmóddal kapcsolatban, majd pedig játékos vetélkedőt szervezett az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás népszerűsítésére.

Szerda a sport és ügyességi feladatok napja volt a tornateremben. A feladatokhoz saját maguk által, újrahasznosított anyagokból készített sporteszközöket is felhasználtak a diákok. Ez a program a Sport és rekreációs szakkör tevékenységéhez kapcsolódott.

Csütörtökön egészséges ételekkel és italokkal ismerkedtek, amelyek támogatják a tudatos táplálkozást és a jólétet. A Házitündér szakkör tagjainak bevonásával zöldséges fasírtgolyó és bulgur/kuszkusz saláta készült. A frissen készült zöldség- és gyümölcslevekhez a Kertbarát szakkör tagjai által termesztett céklát használták fel.

Pénteken összesítették az eredményeket és a legfittebb diákok a hét végén jutalomként egészséges finomságokat kaptak.

A kollégiumi ápolónő bevonásával a hét folyamán megtörtént a gyerekek egészségi állapotának felmérése (vérnyomás, testsúly és vércukorszint mérése) is.

Az Egészséghét lehetőséget teremtett arra, hogy a tanulók tovább gondolkodjanak, hogy ők is bekapcsolódjanak a véradók közösségébe, illetve a helyi vöröskeresztes versenyen csapatban elinduljanak. A héten megismerkedtek a helyes és változatos táplálkozással, a káros szenvedélyek egészségkárosító hatásaival. Megismerhették a különböző fűszereket, gabonákat, azokat a nemzeti és magyar konyhában is használt alapanyagokat, melyek változatossá tehetik étkezéseinket és pozitív hatással vannak az egészségünkre. A sport jótékony hatása is előkerült, ami a rekreációt is szolgálta. Lehetőség nyílt arra is, hogy megismerhessék az egészséges ételeket is.

Ez a hét egy sokrétű, mindenkit bevonó program volt, amelynek során bővült a gyerekek egészséggel kapcsolatos tudása, erősödött az a szemlélet, hogy az egészség érték, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzék azt.